Repetarea greșelilor...moarte sigură




Cea mai mare prostie este, ca, repetând o greșeală, să te aștepți la un rezultat diferit. Pe de altă parte, niciodată nu trebuie să îți regreți propriile greșeli, pentru că, dacă nu le-ai fi făcut, n-ai fi știut niciodată cum e mai bine...

Repetarea, la infinit, a propriilor greșeli, se numește, în termenii psihologiei, compulsie la repetiție sau, în termeni proverbiali: "repetiția este mama învățăturii". 

Altfel spus, noi repetăm o greșeală, pentru că dorim să înțelegem ceva din ea și să n-o mai repetăm. Un cerc vicios perfect, nu?

Mai ales datorită faptului că una dintre puținele greșeli cu adevărat grave este aceea din care nimeni nu învață nimic din ea.


Urmăriți video-ul de mai jos, la care i-am făcut traducerea din engleză în română. Mi s-a părut interesant

Iată și scriptul din filmul de sus:


Unul dintre lucrurile despre care noi toți suntem frustrați este repetarea acelorași greșeli mereu si mereu. 
Ori de cate ori facem aceeasi greseala, noi ne promitem noua înșine ca asta a fost ultima si nu o mai repetăm vreodată. A doua zi, dimineață, te trezești ca și când nu s-a întâmplat nimic, iar în câteva zile, săptămâni  sau chiar doar ore te trezești că se întâmplă la fel. 
Asta nu se întâmplă din întâmplare. Există o explicație rezonabilă în spate, din moment ce acest lucru se întâmplă cu fiecare altă persoană. 
De fapt, facem aceleași greșeli pe care le-am făcut de mii de ani și pentru un motiv ciudat, niciodată nu învățăm din asta. 

Așa că, în acest video, vom face ceva revoluționar și vom încerca să întelegem acel motiv misterios (să sperăm). 
Problema este că ne place să ne gândim la noi înșine ca niște creaturi inteligente, logice, dar, din nefericire, noi nu suntem așa, pentru că emoțiile noastre sunt dominante, atunci când vine vorba de luarea deciziilor. 
Când simțiți un resentiment față de soțul / soția, de exemplu, vă amintiți tot ceea ce a făcut el/ea, ca să te jignească sau să te dezamăgească, din ziua în care v-ați cunoscut. Pe de altă parte, vă veți aminti doar lucruri frumoase despre ea, atunci când vă simțeați iubit. 
Amintiți-vă de vremurile când aveați depresie; vă gândeați atunci doar la lucruri triste. Când erați încântat și fericit, vă gândeați, în totalitate, la momentele bune, pentru că emoțiile noastre sunt mult mai puternice decât credem. 
Așa că, dacă v-ați promis vouă înșivă să nu mai folosiți acel card de credit din nou, s-ar putea să o faceți din nou, pentru a vă răsfăța, dacă vă simțiți trist sau deprimat. 

Pe de altă parte, s-ar putea să vă îmbuibați cu dulciuri, dacă vă aflați sub stress. În mod rațional, nu ar fi trebuit să mâncați atât, mai ales dacă sunteți supraponderal. 
Cu toate acestea, emoțiile dvs. vă conduc la luarea unei asemenea acțiuni. 
Soluția este evidentă aici, nu va trebui, niciodată, să vă lăsați emoțiile să vă substituie logica. 
Nu este, cu toate acestea, ușor, mai ales atunci când ești supărat sau frustrat. 
Însă, credeți sau nu, cu puțin exercitiu, este pe de-a întregul posibil sa îți ții sentimentele sub control. Cu toate acestea, repetăm ​​aceleași greșeli, deoarece le-am făcut de atâtea ori încât acestea au devenit o parte a identității noastre și nu este chiar ușor să scăpăm de ele. 
Nu fii surprins când îți promiți să nu fumezi din nou, dar apoi te vei trezi în mână cu o țigară. Prin însăși natura noastră, ne este dragă rutina. 
Gândirea necesită mai multă energie, așa că creierul tău automatizează o multime din activitățile zilnice, cum ar fi, de exemplu, faptul că, de câte ori te trezești, dimineața, te duci direct să te speli pe dinți. 
Așa că, vei înșfăca acea țigară nu doar pentru că emoțiile tale te împing să faci asta, ci și pentru că creierul tău îți trimite un semnal declanșator pentru fumat, ori de câte ori ieși afară din casă. 

Desigur, nu trebuie să te concentrezi prea mult pe greșelile tale din trecut, pentru că orice s-ar fi întâmplat, s-a întâmplat deja și nu puteți schimba asta în niciun fel. 
Cu toate acestea, așa cum spunea un întelept odată , să nu cazi a doua oară în aceeași capcană. Așa că, este important să privești în urmă și să înveți din greșelile tale, dar niciodată să nu devii obsedat de acestea. În schimb, fă-ți o favoare și învață ceva nou, care îți va surclasa greșelile, cum ar fi, de exemplu, acest curs, care te va învăța cum să-ti transformi pasiunile într-o afacere sustenabilă.



Comentarii

Postări populare